WE STICK TOGETHER
În aşteptarea noii colecţii Ludic, ne-am dorit să aflăm detalii de la Alina Giurgiu, designerul care a conceput-o. Şi am aflat o mulţime. Cum a fost să lucreze de acasă, în timp de pandemie? Când va avea loc lansarea şi ce piese vestimentare noi va cuprinde? Descoperă mai jos.
Monoton: Hello, Alina, facem interviul acesta păstrând distanța. Arată-ne imagini cu noile imprimeuri Ludic, cele pe care le vom regăsi în noua colecție pentru copii.
Monoton: Sunt pattern-uri pe care le-ai conceput împreună cu ilustratoarea Diana Barbu. Cum i-ai transmis Dianei ceea ce îți doreai de la viitoarea colecție?
Alina Giurgiu: Tema pentru imprimeuri a fost „joaca”, cu accentul pe joacă în aer liber. Mi-am dorit ca ele, imprimeurile, să reprezinte spiritul ludic al copiilor, dar şi să reamintească părinţilor de propria lor copilărie, cu jocurile ei. Mi-am mai dorit să fie o explozie de culoare. Nu a fost o temă foarte precisă. Am lăsat loc să văd ce îi evocă Dianei ideea de joacă şi unele interpretări ale ei m-au surprins, de exemplu reprezentarea grafica pentru „de-a v-aţi ascunselea”.
Monoton: Ce îți place cel mai mult la stilul de a desena al Dianei Barbu?
Alina Giurgiu: Îmi place mult stilul ei expresiv de a reprezenta prin desen un obiect sau un personaj, dar şi modul în care foloseşte şi combină culorile, cu curaj. A fost dragoste la prima vedere. Când am văzut pentru prima dată o ilustraţie de-ale ei, am avut nevoie de aproximativ 20 de secunde ca să decid că ea este cea mai potrivita pentru această colecţie şi m-am bucurat mult când a acceptat să colaborăm.
Monoton: Tu ești arhitect, în ce moment ai știut că vrei să creezi haine pentru copii și că o să și faci asta?
Alina Giurgiu: Acum câţiva ani nu mi-aş fi imaginat că voi crea haine pentru copii, îmi plăcea foarte mult ceea ce făceam ca arhitect. Dar este o meserie care aduce mult stres şi responsabilitate (faţă de banii, uneori foarte mulţi, ai altora), şi mi-am dorit mai multă tihnă, cel putin pentru o perioadă. Folosesc şi acum, în ceea ce fac, o parte din abilităţile mele de arhitect. De altfel, am constatat că proiectul unei colecţii se aseamănă foarte mult cu proiectul unei clădiri. Trebuie stabilită linia de ansamblu, „atmosfera”, definite formele, alese materialele şi culorile. Apoi detaliile de fineţe. Construcţia tiparelor şi gradarea lor pe mărimi conţin elemente de geometrie descriptivă şi desen tehnic. Iar partea de şantier este manopera efectivă, execuţia pieselor în serie (externalizată la Ludic în fabrici mici, locale), unde apar uneori inadvertenţe între proiect şi realitate, şi trebuie luate decizii rapide de moment. Sau lipsa unor detalii pe tipar poate duce la greseli greu de remediat ulterior.
„
Folosesc şi acum, în ceea ce fac, o parte din abilităţile mele de arhitect.
„
Monoton: We Stick Together e un mesaj care emoționează, la fel cum au fost și I am loved/ I am spirited/ I am curious / I am strong / I am unique din prima colecție. Cât de important e mesajul pentru tine?
Alina Giurgiu: În mesaje şi în desenele de pe imprimeuri se regăsesc preocupările mele actuale, legate de copii, de lumea care ne înconjoară şi de propria fiinţă. Faptul că pot include aceste lucruri în ceea ce fac mă însufleţeşte şi dă un sens fiecărui moment în care mă ocup de acest proiect. Mă intrigă gândul că ele călătoresc, prin intermediul hainelor, în alte locuri/case/familii, unde primesc interpretări diferite, poate mai bogate.
Monoton: Ce piese vestimentare pentru copii va cuprinde colecția nouă?
Alina Giurgiu: Tricouri cu mânecă scurtă, bluze lejere „japoneze”, fuste, pantaloni scurţi, colanţi, pantaloni harem şi rochii.
Monoton: Care sunt piesele vestimentare noi?
Alina Giurgiu: Principala noutate constă în introducerea a două modele de rochie, la care am lucrat mult, fiind primele tipare puţin mai complexe. Tot ceva nou este folosirea pânzei topite pentru o parte din articole, spre deosebire de prima colectie, în care toate piesele erau realizate din material elastic.
Monoton: Ce materiale ai ales pentru noua colecție? Bumbac organic? Lână merinos?
Alina Giurgiu: În colecţia trecută, am riscat mult, pariind pe un material preţios, din lână merinos cu mătase, printat serigrafic cu un desen propriu. Pe de o parte, genul acesta de print pe lână a fost o provocare (şi un experiment) chiar şi pentru fabrica unde am realizat materialul, dovedindu-se ulterior că tehnica nu a fost 100% potrivită pentru tipul acesta de material. Pe de altă parte, ca la toate materialele personalizate, a fost nevoie de o comandă minimă destul de mare, deci şi o investiţie mare. Noua colecţie este mai puţin experimentală din acest punct de vedere, conţinând piese din bumbac organic, blend de bumbac cu in şi o pânză foarte specială din bumbac cu cânepă.
Monoton: Explică-ne puțin ce înseamnă certificarea GOTS pe care o au toate țesăturile Ludic?
Alina Giurgiu: Certificarea GOTS este cea mai strictă din domeniul ţesăturilor organice, rezultând la final un material care îndeplineşte cele mai înalte standarde de calitate. Tot lanţul de producţie este controlat în procesul GOTS, incluzând cultivarea, îngrijirea şi recoltarea culturilor (sau modul de creştere şi tundere al oilor), tipul de substanţe folosite în pregătirea firelor pentru ţesere, folosirea de vopsele non-toxice, minimizarea deşeurilor şi a risipei de apă şi energie, astfel încât per ansamblu impactul asupra mediului să fie minim. Există şi o componenţă socială, fiind reglementate vârsta minimă, condiţiile de muncă, numărul de ore de muncă şi salariul minim al oamenilor care lucrează în domeniu, astfel încât condiţiile de trai să fie crescute. De aceea, materialele GOTS ajung să coste considerabil mai mult decât altele.
„
Bumbac organic, blend de bumbac cu in şi o pânză foarte specială din bumbac cu cânepă.
„
Monoton: Prima colecție Ludic a inclus și haine pentru adulți, mă gândesc la bluzele japoneze și colanții din lână. Să le mai așteptăm și acum?
Alina Giurgiu: Da, m-am gândit puţin şi la adulţi şi primesc tot mai multe cereri în acest sens. Asta mă face să cred că mulţi dintre ei nu şi-au pierdut spiritul ludic.
Monoton: Lucrezi de acasă. Cum a arătat în perioada de izolare cea mai productivă zi a ta de lucru?
Alina Giurgiu: Nu am mai avut de mult timp o zi extrem de productivă, de care să fiu mulţumită, în care să pot lucra câteva ore legate, fără niciun fel de întrerupere. Cel mai mult m-a ajutat să îmi fac un plan extrem de realist (adică destul de ne-ambiţios), întins pe 2 luni, şi apoi să fac tot posibilul să îl respect în fiecare zi.
Monoton: Care este activitatea favorită a Elizei, fiica ta în vârstă de cinci ani?
Alina Gurgiu: Eliza desenează mult şi îi place să i se spună poveşti sau să i se citească. Pe perioada izolării, am citit împreună „Povestea fără sfârşit” de Michael Ende, un roman de 500 de pagini pe care a avut răbdare să îl asculte şi din care a reţinut cele mai mici detalii.
Monoton: Ce ați gătit tu și soțul tău cel mai des în izolare?
Alina Giurgiu: Lipii calde umplute cu diverse ingrediente.
Monoton: Un film/desen animat pe care îl urmăriți cu plăcere, acasă, împreuna cu Eliza, fiica ta:
Alina Giurgiu: Iubim toţi trei să ne uităm la „Vecinul Totoro”, o animaţie adorabilă din 1988 a regizorului japonez Hayao Miyazaki.
Monoton: Ți-a spus Eliza ce haină din noua colecție este preferata ei?
Alina Giurgiu: Cu siguranţă fustele şi rochiile.
Monoton: Încă o întrebare. Prima colecție Ludic a avut multe piese vestimentare concepute să fie unisex, să placă atât băieților, cât și fetelor. Cum păstrezi această direcție la ce vei lansa nou și de ce simți că e important să schimbi un pic ideile de genul „băieții poartă albastru, fetele poartă roz”?
Alina Giurgiu: În afară de câteva piese care sunt clar feminine (sunt mamă de fetiţă şi asta clar mă influenţează), direcţia va fi aceeaşi. Stereotipurile sunt transmise copiilor de părinţi, ei trebuie convinşi în primul rând că nu doar băieţii poartă albastru şi fetitele roz. Apoi, copiii învaţă aceste idei unii de la alţii. De aceea încerc să compun ţinutele din cadrul şedinţei foto de prezentare a hainelor astfel încât să arăt că se poate să depăşim aceste blocaje în gândire.
Monoton: Ce dată să trecem în calendar pentru noua lansare Ludic? Luna iunie?
Alina Giurgiu: În acest moment tine destul de puţin de mine. Am predat ştafeta, produsele fiind lansate în producţie. Industria textilă a avut mult de suferit în ultima perioadă şi nu se lucrează la capacitate maximă. În calendarul meu este trecută, cu un mic semn de întrebare, data de 27 iunie.
Încă mai poţi găsi piese vestimentare din colecţiile I am Ludic. şi Little Big Bang, descoperă ce mărimi mai sunt disponibile în SHOP